Cluj

Viitorul sporturilor de masă în pericol?

Viitorul sporturilor de masă în pericol?

Detalii stire sportiva

Categorie
Stiri Sport
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
457

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire sportiva

Sporturile cu participare masivă, așa cum sunt maratoanele, joggingul și cursele de alergări în grupuri mari pe anumite distanțe par în pericol în condițiile crizei sanitare. Cu o populație a României în care 60% dintre oameni nu fac sport și activitate fizică, conceptul de mișcare de masă pare să își aibă soarta pecetluită în viitor.

La nivel mondial oamenii și-au găsit alte forme de petrecere a timpului liber, înlocuind mișcarea cu alte atracții. Jocurile de cazinou pe platformele licențiate (pe Cazinoro.com găsești o lista a acestora), urmăritul competițiilor de e-sports și jocurile virtuale au înlocuit sportul tradițional (creșterea anuală a numărului pasionaților de esports a fost de 12, 3%). În aceste condiții, sportul de masă pare să fie condamnat în viitor?

Care sunt factorii care au condus la scăderea numărului persoanelor care fac sport în masă?

De-a lungul timpului, sportul a reprezentat nu doar una dintre formele de a face mișcare fizică, dar și de relaxare și petrecere a timpului liber. Daciada este una dintre cele mai reprezentative competiții de masă din România, care, în condițiile actuale nu par să mai fie posibile. Printre argumentele care fac imposibil genul acesta de manifestări de grup și colective se numără:

  • Criza sanitară și măsurile de distanțare socială pe termen foarte lung – pandemia a condus la suprimarea sporturilor colective, dar și a celor care în care participarea în asistență era numeroasă (precum în cazul raliurilor, meciurilor de fotbal, competițiilor atletice, etc).
  • Lipsa implicării autorităților în susținerea sportului de masă în dauna celui de performanță – fără crearea unui cadru legal și organizat pentru dezvoltarea sportului colectiv, nici sportul de performanță nu va beneficia de o bază de selecție în viitor.
  • Dispariția infrastructurii dedicate acestui tip de sport – marile centre în care oamenii participau la astfel de competiții au dispărut sau le-a fost schimbată destinația inițială. În plus, nici centrele școlare sportive nu mai sunt atât de numeroase, ceea ce a condus la o scădere a implicării a tinerilor români.
  • Lipsa performanțelor sportivilor români la competițiile internaționale – România era recunoscută la nivel mondial pentru sportivii cu rezultate extraordinare în ramuri sportive precum competițiile de gimnastică, canotaj sau atletism. Grație performanțelor obținute de aceștia, mulți tineri le urmau exemplul, iar mișcarea fizică era realizată la un nivel mult mai intens.
  • Orientarea celor care făceau sport către viața virtuală și competițiile de esports – de exemplu, la nivel european, în 2018, numărul celor care urmăreau în mod frecvent acest tip de sporturi virtuale era de 79 de milioane de persoane, în 2019 a ajuns la 86 de milioane, ca în 2020, valoarea lor să fie de 97 de milioane.

Astăzi, mediul digital ocupă o pondere din ce în ce mai crescută printre pasionații și practicanții de sport. Platforma Twitch a raportat o valoare a minutelor urmărite pe platformă de 889 de milioane (în 2019 a fost de 660 de milioane). Turneele online care sunt transmise de acest tip de platformă (Youtube Gaming Live are o cotă de 5, 5% din piață, în timp ce Twitch are o pondere de 91,1%) atrag din ce în ce mai mulți urmăritori.

În aceste condiții, sportul de masă pare condamnat în viitor – lipsa unui cadru de organizare în condiții de siguranță, creșterea nivelului de penetrare a mediului virtual în viața noastră și lipsa motivației - vor reprezenta elemente care vor conduce la scăderea interesului oamenilor din viitor în ceea ce privește sporturile de masă.