Cluj

Trasee montane: unde poți pleca în drumeție în județul Cluj?

Trasee montane: unde poți pleca în drumeție în județul Cluj?

Detalii articol

Categorie
Articole divertisment
Modificat
acum 2 saptamani si 6 zile
Vizualizari
50

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Ești iubitor de trasee montane? Află unde poți pleca în drumeție în județul Cluj!


Județul Cluj, situat în centrul provinciei istorice Transilvania, reprezintă un important centru cultural, social și economic al țării. Numele provine de la cuvântul „clus”, care înseamnă în latină „închis”. Această denumire se datorează faptului că întreaga zonă este înconjurată de dealuri și de Munții Apuseni. Datorită poziționării sale geografice, numeroase trasee montane Cluj abia așteaptă să fie explorate și descoperite de plimbăreții din toate colțurile țării. În rândurile care urmează, îți prezentăm o mică parte din zonele unde te poți bucura de trasee montane splendide în Cluj.

Munții Gilăului


Munții Gilăului sunt o grupă montană a Munților Apuseni și aparțin de lanțul muntos al Carpaților Occidentali. Zona este deosebit de frumoasă, oferind numeroase puncte de belvedere asupra lacului Tarnița. Unul dintre cele mai îndrăgite trasee montane din Cluj se află aici, și anume circuitul Piatra lui Lucaci. Durata traseului este de aproximativ 5 ore, iar dificultatea acestuia este ușoară spre medie. Alte trasee montane din Cluj existente în Munții Gilăului sunt circuitul Piatra Corbilor, traseul Mărișel (Rusești) - Defileul Someșului Cald - Dâlboaca - Mărișel (Rusești) și traseul Mărișel (biserică) - Belvedere - Trei Pâraie - Mărișel (biserică).

Zona Răchițele


Nici zona localității Răchițele nu lipsește de pe lista de trasee montane din Cluj. Aici poți explora nu mai puțin de 3 trasee ce te vor face să te îndrăgostești iremediabil de această zonă. În localitatea Răchițele se află și faimoasa cascadă Vălul Miresei, ce face parte din Parcul Natural Apuseni*, un motiv în plus de a pleca într-o drumeție în această zonă. Câteva din traseele pe care le poți practica aici sunt: circuitul Răchițele (punct Salvamont - vf. Lespezi - Dealul Măcrișului - Valea Stanciului - Cascada Vălul Miresei), traseul Poiana Lespezi - Vârful Lespezi - Creasta Estică - Peștera Mică și traseul Răchițele centru - cascada Vălul Miresei - Pietrele Albe.

*Parcul Natural Apuseni este o arie protejată naturală de tip mixt, reprezentând o zonă montană cu forme de relief diversificate, vârfuri, abrupturi stâncoase, chei, văi, peșteri etc. Se întinde pe teritoriul administrativ a trei județe - Cluj, Bihor, Alba.

Munții Trascăului


Cheile Turzii și Cheile Turenilor din Munții Trascăului sunt două rezervații naturale din județul Cluj care încântă pasionații de drumeții cu peisajele lor fermecătoare. În această zonă sunt peste 10 trasee montane pe care le poți explora, în funcție de durata și nivelul de dificultate pe care le preferi. Câteva dintre drumețiile pe care le poți face aici sunt: circuitul Cheilor Tureni, Circuitul Cheilor Turzii, traseul Moldovenești - Colții Trascăului, traseul Tureni - Cheile Turzii - Moldovenești, traseul Tureni - Cheile Turenilor - Izvorul Romanilor - Vapa - Cheile Turzii și multe altele care merită descoperite.

Sperăm că aceste idei îți vor fi de folos pentru data viitoare când ai nevoie de o pauză de la grijile cotidiene și vrei să te bucuri de aer curat. De asemenea, la sediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Cluj, situat pe str. Memorandumului nr.21, se găsesc hărți cu traseele montane din județ, care îți pot servi drept ghid în următoarele tale aventuri. Acestea se pot obține în mod gratuit.