Cluj

10 jocuri educative pentru invatarea prin joaca

Detalii articol

Categorie
Articole divertisment
Modificat
acum 10 luni si 1 zi
Vizualizari
1279

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Invatarea prin joaca este o metoda foarte utila, folositain educatia copilului deoarece joaca este o activitate distractiva pentru copil prin care se maturizeazaemotional, dobandeste incredere in fortele proprii si descopera lucruri noi. Joaca este cea mai buna tehnica pe care parintii o pot folosi pentru a-l ajuta pe copil sa invete lucruri noi.

De-a lungul timpului, specialistii in psihologia copilului si producatorii de jucarii au creat jocuri educative adaptate mai multor categorii de varsta, prin care copiii invata jucandu-se. Jucariile educationale sau educative sunt folosite ca mijloc de educatie mai ales a copiilor de varste mici, scolari si prescolari, ajutandu-i sa-si dezvolte abilitatile intelectuale, creative, logice, lingvistice, emotionale si psihice.

Pentru fiecare etapa a copilariei si nivel de dezvoltare al copilului existaa o jucarie potrivita, astfel ca cel mic sa-si dezvolte unele abilitati specifice fiecarei varste in parte. La magazinul online strumful Jucaus, pot fi gasite toate categoriile de jucarii potrivite pentru principalele categorii de varsta.

1. Jucariile pentru bebelusi pot fi zornaitoare – pentru a-i ajuta sa faca legatura intre actiune (agitarea obiectului) si rezultat (sunetul obtinut) sau muzicale - pentru stimularea simturilor bebelusilor; Plusurile si jucariile de apucat incurajeaza abilitatile motorii ale copilului.

2. Jucariile creative gen caramizi din lemn de diverse forme geometrice colorate, constructiile tip lego sau puzzle – dezvolta abilitatile motorii ale copilului, precum si de recunoastere a formelor deoarece acesta trebuie sa le suprapuna sau sa le aranjeze in diferite forme. Sunt recomandate in special pentru varstele cuprinse intre 3-6 ani.

3. Jucariile Montessori sunt foarte simple si il ajuta pe copil sa exploreze posibilitatile oferite de aceste jucarii si sa-i trezeasca interesul. Rolul acestor jucarii este de a-i determina pe copii sa-si creeze propriile jocuri si sa le foloseasca in functie de cunostintele, interesul, curiozitatea si dupa nevoile sale.

Aceste jucarii necesita o activitate intelectuala din partea jucatorului si ajuta copiii sa dobandeasca o gama variata de abilitati: coordonarea miscarilor ochi-maini, creativitatea, viziunea spatiala, gandirea logica, abilitati motrice. Copiilor le plac aceste jucarii, inventeaza noi jocuri cu ele, in timp ce se distreaza si se dezvolta armonios.

4. Jocurile lingvistice– au un rol activ in imbogatirea vocabularului celui mic si in dezvoltarea lingvistica a copilului; pot cuprinde jocuri amuzante cu ajutorul carora copiii sa invete alfabetul intr-un mod placut sau jocuri care ii ajuta pe copii sa-si largeasca cunostintele, sa-si dezvolte simtul de observatie si gandirea logica, sa faca rationamente si asocieri.

5. Jucariile educative cu reguli sau jocurile de societate – sunt considerate punctul de plecare in procesul de socializare si disciplinare a copilului. Jocurile de societate dezvolta spiritul de competitie si abilitatile sociale, in acelasi timp cu indemanarea participantilor.

6. Jucariile tip instrumente muzicale – dezvolta simtul ritmului muzical; Copiii pot invata cu usurinta notele muzicale cu aceste instrumente muzicale care dezvolta abilitatile si coordonarea micutilor muzicanti.

7. Jucariile care stimuleaza petrecerea timpului in aer liber: mingile, tricicletele, bicicletele, coarda pentru sarit, formele pentru nisip, pistoalele cu apa etc. - sunt recomandate pentru copiii de toate varstele, deoarece orice copil sanatos are nevoie sa petreaca timp in afara casei si sa-si consume energia.

8. Jucariile care dezvolta imaginatia: creioanele colorate, creta colorata, plastilina etc. - sunt ideale pentru dezvoltarea imaginatiei copilului, deoarece el modeleaza sau deseneaza diverse obiecte si figurine.

9. Jocurile in aer liber sau de calatorie: Micul spion, ratele si vanatorii, curse cu obstacole etc. sunt jocurile care integreaza copiii in jocuri creative ce le consuma energia fizica sau intelectuala.

10. Cartile de povesti dezvolta creativitatea şi imaginaţia copilului, el putand sa participe indirect la aventurile personajelor prezentate in paginile carţilor. Copilul va putea sa işi imagineze cum arata personajele şi ce urmeaza sa se intample in desfaşurarea acţiunii carţii prezentate.