Cluj

Spectacolul de reconstituire istorică ,,Marea Unire"

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 9 luni
Vizualizari
964

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

În acest weekend a avut loc, la Cluj, un spectacol impresionat de reconstituire istorică: ,,Marea Unire”. Aproape 10 000 de persoane au avut ocazia să fie martori la o serie de drame istorice ce au stat la baza formării României Mari.

Pentru cei mici, organizatorii au pregătit la Cluj Arena, începând cu ora 19:00, un program complex de dresaj oferit de Salina Equines. Apoi, începând cu ora 20:00, spectatorul a fost martor la complexele și dramaticele evenimente din perioada 1914 – 1918, ce au condus la realizarea visului Marii Uniri.
Astfel, atât cei mici, cât și cei mari, au avut ocazia să asiste la un spectacol în aer liber, pliat riguros pe evenimentele istorice. Spectatorii au trăit cu emoție momentele de luptă, simțind adrenalina în scenele dramatice, în galopul cailor, în zăngănitul săbiilor, aplaudând efectele pirotehnice și salvele tunurilor, admirând jocul actorilor și fiind în permanență conectați la tensiunea spectacolului.
Un eveniment impresionant, care a arătat adevărata dramă a celor care luptă pe front și, în paralel, au fost prezentate intrigile din clasa politică ce influențau viitorul României. Motto-ul generalului Eremia Grigorescu ,,Pe aici nu se trece” a fost punctul culminat – subliniind încă o dată, puterea poporului român.
,,Marea Unire” a avut ca și element de bază întreaga poveste a soldatului fotograf – Samoilă Mârza. Nota personală și emoționantă̆ a fotografului aventurier, căruia nu i se dădeau mari șanse ca artist în armata austro-ungară, a devenit sigurul care a lăsat în urmă cele mai frumoase fotografii de la visul Marii Uniri. De asemenea, prezența soldatului Ioan Mavrodin a transmis simplu și profund enorma încărcătură sufletească a „omului din popor” aflat în tranșee, față̆ în față cu istoria.
Maia Morgenstern, Claudiu Trandafir, Flaviu Crișan, Gelu Nițu, Geo Dobre, Eugenia Șerban, Vasile Calofir, Catinca Nistor, Gabriela Marin și Mălina Tomoiagă sunt doar câțiva dintre cei care au dat viață celor mai importante personaje din acest spectacol de excepție. Efectele speciale și scenariul unic au pregătit scena pentru un cadru perfect al rememorării actului Marii Unirii.

Proiectul a fost realizat de „Asociația Cultural-Artistică Vulturii Carpaților", cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Visit Cluj, Consiliul Județean Cluj, Ministerul Apărării Naționale, Discovery Channel, Salina Equines, AGERPRES, Impuls Radio, Napoca FM, EBS Radio, Radio Cluj, Tuborg, Cramele Rotenberg, Asociația Culturală HARA, și Uniunea Cineaștilor din România.