Cluj

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Remedierea bolilor pomilor apărute în sezonul de vară

Remedierea bolilor pomilor apărute în sezonul de vară

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 3 saptamani si 1 zi
Apartine de
DWF
Vizualizari
84

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Vara este o perioadă în care pomii fructiferi pot fi afectați de diverse boli, iar acest articol vă va ghida în identificarea, prevenirea și tratarea acestora. Veți descoperi principalele boli și simptome ale pomilor în sezonul estival, factorii care favorizează dezvoltarea lor, dar și tratamente eficiente pentru combatere. În plus, veți afla despre importanța monitorizării și întreținerii pomilor în această perioadă.

Pregătiți-vă să acumulați cunoștințele necesare pentru a menține sănătatea pomilor în sezonul de vară!

Identificarea bolilor pomilor în sezonul de vară


Vara, pomii fructiferi pot fi atacați de mai multe tipuri de organisme vii, printre care virușii, bacteriile, ciupercile, nematodele. Principalele boli includ:

  • făinarea merilor și perilor, boală în care sunt afectați lăstarii, frunzele și fructele tinere, și care se manifestă prin apariția unui strat albicios pe frunze, care sunt înguste, se usucă și cad, și prin uscarea și căderea fructelor tinere;
  • putregaiul cenușiu, care se manifestă prin apariția unui strat de mucegai cenușiu pe frunze, ramuri și fructe, ce duce la putrezirea acestora;
  • ruginile, care apar sub forma unor pete galbene, portocalii sau roșii pe frunze, care pot conduce la decolorarea și căderea lor;
  • bacteriozele, manifestate prin apariția unor pete negre sau brune pe frunze și fructe, ducând la putrezirea lor.

Alte simptome specifice pot include decolorarea sau deformarea frunzelor, apariția petelor sau a mucegaiurilor, precum și putrezirea ramurilor și fructelor. Este important să se recunoască astfel de simptome pentru a putea diagnostica în mod corect problema și a se aplica tratamentele adecvate. Diagnosticarea corectă este esențială pentru a evita răspândirea bolilor în întreaga cultură. În acest sens, este recomandat să se urmărească atent evoluția pomilor și să se aplice tratamente preventive, cum ar fi cele fitosanitare, și controlul dăunătorilor.

Cauzele apariției bolilor de vară


Umiditatea crescută este unul dintre principalii factori care favorizează dezvoltarea bolilor pomilor în sezonul de vară. De exemplu, putregaiul și făinarea pot fi favorizate de niveluri ridicate de umiditate, care pot duce la infestarea pomilor cu boli fungice. Sporii fungici se dezvoltă mai rapid în condiții umede, ceea ce face ca pomii să fie mai vulnerabili la infecții.

Temperaturile ridicate pot contribui și ele la apariția bolilor, deoarece conduc la stresul termic al pomilor, slăbind sistemul lor imunitar și crescând vulnerabilitatea la infecții. Anumite boli, precum ruginile, se dezvoltă mai rapid în condiții de căldură, afectând pomii mai grav.

Infestările cu dăunători reprezintă o altă cauză majoră a apariției bolilor, deoarece insectele și acarienii pot răspândi agenți patogeni. Prin urmare, controlul efectiv al dăunătorilor este o componentă importantă a prevenirii și combaterii bolilor pomilor vara.

Lipsa tratamentelor preventive poate fi, de asemenea, o cauză a dezvoltării de boli la pomii fructiferi. Aplicarea de fungicide și insecticide se recomandă înainte de sezonul de vară sau în timpul acestuia, pentru a preveni instalarea de boli. În plus, monitorizarea constantă contribuie și ea la menținerea sănătății pomilor.

Tratamente naturale și chimice pentru combaterea bolilor pomilor în sezonul de vară


Înainte de a alege un tratament, este important să se identifice corect boala pomilor și să se aleagă soluția adecvată pentru problema specifică. Anumite soluții naturale pot fi mai eficiente în unele situații, în timp ce tratamentele chimice pot fi necesare în cazurile mai grave sau când cele naturale nu au avut succes.

Tratamente naturale pot avea succes în combaterea unor boli precum putregaiul sau făinarea, și includ utilizarea unor infuzii și decocturi din plante precum urzica, coada-calului sau ceaiul de rostopască. În schimb, fungicidele și insecticidele sunt cele mai comune tipuri de produse chimice utilizate pentru tratarea pomilor.

De exemplu, pentru a proteja frunzele, fructele și lăstarii de făinare este util un tratament cu Tebuconazol, care are proprietăți preventive, curative și uneori eradicative, iar pentru combaterea putregaiului fructelor un fungicid din grupa strobilurinelor, cu spectru larg de acțiune, va acționa asupra germinării și mobilității sporilor ce apar pe pomii fructiferi. Acesta se poate aplica preventiv, când condițiile climatice sunt favorabile dezvoltării bolilor, sau la foarte scurt timp după apariția primelor simptome.

Atunci când se comandă fungicide online este important să se respecte instrucțiunile de utilizare și doza recomandată, pentru a evita efectele negative asupra sănătății și a mediului.

Metode de prevenire a bolilor pomilor în sezonul de vară


Pentru a preveni apariția bolilor în sezonul de vară, este esențial să se aplice tratamente fitosanitare preventive, care să protejeze pomii de infecții și dăunători. Acestea se aplică în funcție de tipul și stadiul de dezvoltare al pomilor, precum și de condițiile meteorologice specifice zonei.

Prevenirea implică și monitorizarea și combaterea eficientă a dăunătorilor, prin identificarea speciilor și aplicarea de metode mecanice, biologice sau chimice. De exemplu, în cazul piersicilor, se recomandă utilizarea capcanelor cu feromoni pentru a monitoriza populația de molii orientali și aplicarea unui tratament cu neonicotinoide pentru a preveni apariția gărgărițelor.

Ventilația bună va contribui și ea la reducerea umidității și prevenirea dezvoltării bolilor, iar acest lucru se poate realiza prin tăierea corectă a ramurilor și frunzelor, evitarea plantării pomilor prea aproape unul de altul și menținerea unei igiene corespunzătoare în jurul acestora. În cazul merilor de pildă, se recomandă tăierea corectă a ramurilor afectate de făinare și păstrarea unui spațiu corespunzător între pomii din livadă.

Practicile agricole corecte, precum aplicarea unui program de irigații bine gândit, evitarea excesului de azot în fertilizare, menținerea curățeniei în jurul pomilor și gestionarea reziduurilor vegetale în mod corespunzător sunt și ele importante. În cazul viței-de-vie, un program bine definit de irigații va putea preveni apariția făinării și a putregaiului.

Importanța monitorizării și întreținerii pomilor în sezonul de vară


Monitorizarea regulată a pomilor este esențială pentru a preveni și trata bolile apărute în sezonul de vară. Atunci când sunt detectate simptome de boli sau infestări cu dăunători, este important să se acționeze imediat cu tratamentele corespunzătoare, deoarece o intervenție rapidă poate preveni răspândirea bolii și limita daunele cauzate pomilor și culturilor. În plus, va reduce riscul de dezvoltare a rezistenței la substanțele active din astfel de soluții.

În concluzie, identificarea bolilor și a simptomelor specifice precum și aplicarea unor metode de prevenire și tratament adecvate pot face diferența în remedierea și combaterea bolilor pomilor apărute în sezonul de vară, iar monitorizarea și întreținerea constantă vor contribui la prevenirea și tratarea bolilor în timp util. Acționați acum pentru a asigura sănătatea și productivitatea pomilor dumneavoastră în sezonul estival!

Anunt Diamant Euro Instal

Euro Instal Cluj - Euroinstal este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație.
https://euro-instal.ro