Cluj

Parcul și Muzeul Etnografic din Cluj - o poartă spre origini

Parcul și Muzeul Etnografic din Cluj - o poartă spre origini

Detalii

Categorie
Stiri Turism
Modificat
acum 6 luni si 46 minute
Apartine de
Seo 365
Vizualizari
200

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Descoperă cultura populară a Transilvaniei Urmează să faci o vizită la Cluj și ești în căutare de obiective turistice interesante pe care să le explorezi? Acest articol s-ar putea să îți vină în ajutor. Clujul este un oraș fascinant, încărcat atât de o lungă istorie, cât și de o mulțime de activități și evenimente pentru toate gusturile. Una dintre atracțiile din oraș care iese în evidență prin valoarea pe care o oferă vizitatorilor este Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Iată, în continuare, de ce ar trebui să îl incluzi și pe acesta pe lista ta de obiective turistice când ajungi la Cluj.

Muzeul Etnografic - șansa de a descoperi cultura populară a Transilvaniei


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, situat pe strada Memorandumului din centrul municipiului Cluj-Napoca, este primul muzeu etnografic din România. Expozițiile din cadrul muzeului reușesc cu succes să îți facă cunoștință cu principalele domenii ale culturii materiale și spirituale din Transilvania rurală. Acesta dispune de peste 41 000 de artefacte ce datează încă din secolul al XVII-lea, care surprind într-o manieră aparte universul rural complex, armonios și intercultural din Transilvania. Pe lângă numeroasele artefacte, Muzeul Etnografic al Transilvaniei deține și o arhivă documentară, dar și o bibliotecă formată din peste 14 000 de volume de specialitate.

Prin intermediul expoziției actuale, intitulată „Cultura populară din Transilvania - sec. XVIII-XX” vei avea posibilitatea să explorezi și să descoperi o mică fărâmă din viața transilvănenilor acelor vremuri. În cadrul expoziției se regăsesc: o vitrină cu cununi tradiționale de seceriș, o vitrină cu piese evreiești de cult, exponate ce evocă nașterea, copilăria (leagăn, jucării) și alte momente din ciclul vieții (nunta, înmormântarea, Boboteaza ș.a.m.d.). Din anul 1929, expoziției i s-a alăturat și un muzeu în aer liber, Parcul Etnografic Cluj, care de asemenea este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat.

Parcul Etnografic din Cluj


Parcul Etnografic din Cluj sau, după denumirea sa completă, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, este o altă comoară turistică a Clujului care merită să fie vizitată. Parcul a fost proiectat de către etnograful Romulus Vuia pe o suprafață inițială de 75 de hectare, astfel încât să cuprindă gospodării rurale originale, locuite de țărani. Este o zonă liniștită a orașului, ideală pentru o plimbare care să te scoată din agitație și de grijile cotidiene.

Aici vei putea admira numeroase căsuțe din lemn, dar și complexele meșteșugărești de la Preuteasa și Hărnicești, fierăriile din Rimetea și Vărzari și multe altele. Parcul Etnografic din Cluj este extrem de îndrăgit atât de către clujeni, cât și de către turiști datorită faptului că nu este doar o simplă expoziție de case și unelte, ci pentru că reușește să recreeze cu succes atmosfera rurală, cu tot ceea ce presupune ea: ulițe pietruite, garduri din nuiele împletite sau casele cu sculpturi de lemn.

Așadar, dacă îți e dor de simplitatea vechilor sate transilvănene sau vrei să faci cunoștință cu originile acestei zone, îți recomandăm cu căldură să treci pe la Muzeul și Parcul Etnografic din Cluj.

Filtre

Destinatii oferite: Romania