Cluj

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Arad - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Arad pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro

Micșorarea pensiei de întreținere, explicată de avocat Roxana Pop

Micșorarea pensiei de întreținere, explicată de avocat Roxana Pop

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Apartine de
Pop Roxana - avocat
Vizualizari
279

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

În viața de zi cu zi intervin tot felul de situații neplăcute care necesită sfatul unei persoane specializate ba chiar, în cazuri extreme, stabilirea adevărului în justiție. Ce se poate întâmpla atunci când intervine micșorarea pensiei de întreținere stabilită printr-o hotărâre judecătorească, ne explică pe larg avocat Roxana Pop.

Ce înseamnă obligația legală de a întreține o persoană

Pensia de întreținere a copilului se poate stabili amiabil de către părinți, prin convenție notarială sau acord de mediere consfințit la instanță. Acesta se raportează între nevoia copilului și mijloacele financiare ale părintelui și exprimă în final suma la care este obligat cel din urmă. În cazul obligației de întreținere a părinților față de copiii lor minori, intervin și mijloacele pentru educarea, învățătura și pregătirea lor profesională, dar numai până la majorat. Întreținerea se stabilește în funcție de doi termeni și anume în funcție de nevoia celui care o cere în raport cu mijloacele celui care urmează a o plăti. Întreținerea se poate plăti în natură, prin asigurarea celor necesare traiului. Totuși, în practică, în majoritatea situațiilor, instanțele stabilesc pensia de întreținere în bani. Aceasta poate fi o sumă fixă sau un procent din venitul lunar al celui care plătește întreținerea.

Pensia de întreținere se plătește în rate periodice, mai explică avocat Cluj Pop Roxana.

Ce se întâmplă dacă intervine o schimbare în acordarea pensiei de întreținere?

În cazul pensiei acordate unui minor, când cei doi părinți nu locuiesc împreună, soțul care dorește micșorarea obligației de plată va trebui să cheme în judecată pe celălalt părinte în cadrul unui proces. El va trebui să justifice cererea de micșorare făcută. În anumite cazuri se poate cere chiar încetarea plății pensiei de întreținere. În cazul acesta instanța de tutelă poate micșora pensia de întreținere sau, în anumite cazuri poate hotărî încetarea plății ei, în cadrul unei noi acțiuni.

Măsurile care sunt luate în caz de neplata pensiei de întreținere

Dacă părinții unui minor nu au fost căsătoriți ci au stat doar în concubinaj, iar după despărțire nu se înțeleg cu privire la întreținerea copilului, ei pot negocia sau media conflictul sau pot cere instanței stabilirea pensiei de întreținere. Pensia de întreținere se stabilește a fi plătită în bani, în majoritatea cazurilor. Modalitatea de executare silită constă în poprirea veniturilor salariale. În alte cazuri se poate recurge și la măsuri de executare silită mai drastice, cum ar fi vânzarea silită a bunurilor mobile și imobile ale celui dator cu pensia de întreținere, mai explică avocat Roxana Pop.

Cum se recuperează creanța sau datoria de întreținere

Veniturile periodice ale celui care plătește pensia de întreținere pot fi urmărite numai până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere. Dacă persoana care plătește pensia de întreținere a achitat integral datoria, atunci executarea silită încetează, mai lămurește avocat Roxana Pop.

Mai există și o altă variantă, respectiv faptul că executarea silită se poate opri, deoarece persoana datornică nu mai deține bunuri care pot fi valorificate. Ce este important de știut este faptul că dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, concluzionează avocat Cluj Pop Roxana.

Contact: av.pop.roxana@gmail.com

Anunt Diamant Euroinstal - Strada Bucuresti

Euro Instal Cluj - Euroinstal este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație.