Cluj

Editura Kriterion

Editura Kriterion

Detalii editura

Adresa
Cluj Napoca, Strada Samuil Micu, nr. 12 A
Telefon
0264597450
Fax
0264597450
Web
https://kriterion.ro
Categorie
Edituri
Modificat
acum 12 luni si 2 saptamani
Vizualizari
1552

Voteaza & Distribuie

Prezentare editura

Editura Kriterion din Cluj Napoca

Editura Kriterion a fost înfiinţată la Bucureşti la sfârşitul anului 1969 şi a debutat pe piaţa cărţii la începutul anului 1970. Conform primului statut editura a avut menirea de promovarea literaturii minorităților naționale, traducerea literaturi române în limbile minorităților, promovarea dialogului intercultural. Editura s-a clădit pe scheletul redacției minorităților naționale a Editurii pentru Literatură, directorul fondator fiind scriitorului Géza Domokos. În primul an a publicat în limbile maghiară, germană, "sârbo-croată", ucreaineană și idiș. Din 1973 publică și în limba română (în primele două decenii aproape în exclusivitate traduceri din literatura minorităților naționale), după care apar și celălalte limbi pe paleta editorială (slovaca, turcă, tătară, rusă, romani, armeană, cehă și albaneză). Începând cu a prima jumătate a anilor '80 şi pâna la sfârşitul anului 1989, Editura Kriterion a întâmpinat din ce în ce mai multe piedici din partea forurilor tutelare, printre care Consiliul pentru Cultură şi Educaţie Socialistă și Secția de propangandă a CC al PCR.

După pensionarea directorului-fondator, Géza Domokos, în august 1990, conducerea editurii este preluată de către Gyula H. Szabó. Editura s-a aflat în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor până în decembrie 1997 ca instituție publică, când a devenit societate comercială de stat, apoi, doi ani mai târziu s-a privatizat. În anul 2002 editura şi-a mutat sediul de la Bucureşti la Cluj-Napoca. Editura Kriterion facilitează accesul cititorilor români la cultura concetăţenilor lor prin traduceri şi lucrări originale.

Cea mai mare pondere o au cărţile în limba maghiară, ce cuprind o arie tematică vastă; practic, cu excepţia manualelor, cartea diversă este prezentă în cataloagele editoriale de la lucrări beletristice, clasice şi contemporane la literatura de informare (atât de nivel mediu, cât şi universitar), până la lucrări practice. După 1990, programul editurii s-a lărgit cuprinzând, mai întâi, o colecţie în şi despre limba rromani (coordonator: prof. Dr. Gheorghe Sarău), apoi colecția Bibliotheca Islamica (coordonator: prof. univ. Dr. George Grigore) publicând opere traduse din alte limbi ale lumii precum: azeră, araba, persana, turcă etc.
După anul 2000, producţia editorială a fost de 25–35 de titluri anual.