Cluj

Dilema diamantelor

Detalii stire

Categorie
Stiri Comert
Modificat
acum 5 luni si 1 saptamana
Vizualizari
1413

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

O întrebare la care se răspunde greu. CÂT COSTĂ UN DIAMANT ? Răspunsul la această întrebare este o altă întrebare. Cât de mare? Ce formă? Ce grad de şlefuire finală? Ce tipuri de incluziuni (claritate) ? Ce culoare, ton nuanţă? Ce grad de transparenţă? Ce fel de rondist? Ce fel de simetrie? Şi multe alte criterii tehnice de expertizare.

Toate aceste clasificări ale diamantelor sunt dificil de aflat cu exactitate, responsabilitate şi profesionalism.
Acest lucru se datorează faptului că toate diamantele din lume sunt diferite neexistând două identice din toate punctele de clasificare.

Diamantele şi pietrele preţioase sunt clasificate şi studiate într-o ştiinţă gemologia. La fel ca la fotbal, medicină sau alte domenii, la diamante şi în gemologie întâlnim mulţi ,,pricepuţi,, persoane necalificate sau neacreditate care îşi exprimă păreri neavizate şi mai ales total greşite.

Dacă ceri părerea cuiva despre un diamant în cinci locuri vei primi cinci păreri diferite sau chiar şase. Acest lucru se întâmplă datorită persoanelor necalificate şi neacreditate care îşi exprimă opinile personale din acest domeniu.

Acest lucru duce la o confuzie şi mai ales la o neîncredere pe piaţa bijuteriilor cu pietre preţioase şi mai ales în gemologie.

Cine,cum şi unde expertizează, evaluează şi clasifică diamantele?
Diamantele şi pietrele preţioase se identifică, clasifică, evaluează şi se expertizează exclusiv de către gemologi acreditaţi. Nu oricine se declară gemolog sau specialist şi aşa şi este.

Competenţele, experienţa, apartenenţa la breasla gemologilor precum şi dotările tehnice trebuiesc dovedite.
Legislaţia săracă şi incompletă în domeniul gemologiei duce la neîncredere şi la confuzie în acest domeniu.
Diamantele şi pietrele preţioase se expertizează în condiţii de laborator. O expertizare poate să dureze între 20 minute şi 8 ore în funcţie de testele aplicate pietrei preţioase.

Expertizarea se face de către o echipă de minim trei gemologi. Gemologii sunt organizati ierarhic, ei având competenţe si sarcini specifice în cadrul laboratorului sau a institutiei in care activeaza.

Gemologii analizează independent o piatră preţioasă cu instrumente gemologice, echipament de sprijin şi cunoştiinţe teoretice şi practice temeinice după care se compară rezultatul final.

În cazul în care analiza finală este diferită se va relua cercetarea cu instrumente suplimentare, individual şi colectiv pentru un rezultat final exact.

Preţul diamantelor
Preţul diamantelor se face în functie de listarea la bursele de diamante iar preţul este calculat în funcţie de raritatea şi calităţile diamantului. Pentru aflarea preţului cu exactitate trebuie identificat şi evaluat în mod profesional diamantul din punctul de vedere al celor 4 C respectiv:
- Culoare
- Claritate
- Carat
- Tăietură (cut)

Diamantele rare care au culori speciale sau dimensiuni foarte mari, unice în lume se calculează în funcţie de cerere şi ofertă.

Cu toate acestea este imposibil de aflat preţul unui diamant dacă nu este expertizat profesional. În concluzie evaluarea profesională făcută de către gemologi oferă o certitudine şi identitate pietrei preţioase oferindu-i o valoare de necontestat.

Centrul Gemologic Roman

Filtre stire

Data crearii: Saptamana trecuta, Luna trecuta, Anul curent