Cluj

Anunt Diamant Clujeni.com - publicitate online

Clujeni.com - publicitate online by Peter Bahuczki - ofer publicitatea online prin intermediul siteurilor: clujeni.com, timisoreni.ro, bucuresteni.ro, aradeni.ro, roportal.ro, ghid-constructii.ro etc.
https://www.clujeni.com/site/publicitate/

Determinarea densității lichidelor cu ajutorul instrumentului potrivit – soluții de la Precisa.ro

Determinarea densității lichidelor cu ajutorul instrumentului potrivit – soluții de la Precisa.ro

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 5 ani si 2 luni
Vizualizari
1516

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Domeniii diverse de activitate vizează utilizarea de instrumente și echipamente performante în realizarea de măsurători specifice, clare, pline de acuratețe. Spre exemplu, în cadrul laboratoarelor de specializate, indiferent că sunt de tip industrial, științific, de cercetare etc., rolul densiometrelor și a celorlalte instrumente din sfera celor dedicate măsurătorilor diverse este unul important. Reprezentate de vase din sticlă, acestea dispun de calibrare cu volum bine determinat. Pentru a stabili densitatea corectă, fiecare tip în parte impune o temperatură specifică, de obicei constantă, ținută sub control prin termostatul din dotare.

Precisa, magazin online specializat în echipamente și instrumente diverse pentru laboratoare, vine în întâmpinarea celor care sunt interesați de achiziții în acest sens atât cu produse înalt calitative, cât și cu o serie de mențiuni care să îi ajute să se orienteze după soluții pe măsură.

Densitatea lichidelor și determinarea corectă cu ajutorul unui instrument precis
În general areometrele – aici intră densimetrul, alcoolmetrul, urodensimetrul etc. – se construiesc după un principiu bine stabilit: corpul scufundat într-un anumit lichid rămâne în echilibru atunci când are o greutate egală cu volumul lichidului dislocuit.

De obicei această linie de instrumente se recunoaște după aspectul specific – tija e sticlă cu gradații Tg - contragreutate G și termometru T.

Pentru a obține densitatea relativă a unui lichid, instrumentrul vizează raportul dintre cea absolută a corpului în cauză și a unuia de referință, în starea specifică. Spre exemplu, produsele petroliere folosesc apa distilată, în vid, ca fiind corp de referință, însă la o temperatură și presiune determinată. Dată fiind metoda care asigură rapiditate în precizie și determinare, se folosește densimetrul pentru a stabili densitatea.
  • Utilizarea densimetrelor

Trebuie urmărit în utilizarea acestora dacă volumul porțiunii din instrument este în final invers proporțional cu densitatea pe care o are lichidul. Fiecare tip de densimetru are destinație specifică, iar pentru asta etalonarea se realizează în mod corespunzător,cu ajutorul de soluții cunoscute.

Dintre areometrele cel mai frecvent utilizate se remarcă densimetrul. Acesta oferă densitatea directă a lichidului prin scufundare. Citirea se face pe gradația tijei, respectiv cea din dreptul nivelului de lichid. Precizia instrumentelor diferă. Întrucât aceasta comportă o tijă de lungime mare, care prezintă și distanțe mari între gradații, folosirea trusei de densimetrie este necesară. Astfel, utilizatorul are la dispoziție cele necesare pentru a acoperi o precizie suficientă, în funcție de domeniu.

Fiecare densimetru are marcaj cu simbolul ce permite transformarea densității de la o temperatură specifică la o alta. Densitatea pe care o indică instrumentul este cea relativă, raportată la densitatea apei ce are o temperatura de peste 4 grade C. În fine, în acest sens există și formule specifice pe care specialiștii le aplică pentru a afla rezultatele de interes.

Alcoolmetrul este de asemenea un densimetru etalonat, ce are gradații care indică concentrația de alcool în procente de volum. În acest caz lichidul se mai numește și tărie reală. Nu întotdeauna însă temperatura de lucru este cea specifică – de 15 grade C, motiv pentru care este numită aceasta tărie aparentă, specifică temperaturii de lucru. Trebuie făcută în acest caz trecerea de la tăria aparentă la cea reală. În acest sens treubie avute în vedere tabelele specifice cu indicatori. Atunci când se cunoaște tăria reală (adică concentrația exactă exprimată în procente de volum), aceasta se poate converti simplu în procente de greutate cu ajutorul tabelelor de asemenea. Tot în acest mod utilizatorul poate afla și densitatea pe care o are soluția alcoolică.

Un alt tip de densimetru, însă cu structură specială este cel cu scala mult redusă - urodensimetru. În cazul acestuia tija fiind gradată numai între valorile 1.000 și 1.050. Se folosește în mod deosebit în clinici, în vederea determinării densității pe care o are urina, atunci când se exploatează funcționarea aparatului renal.

Bineînțeles, în condițiile în care este necesar se pot realiza corecții de temperatură, prin adăugarea de unități densimetrice, cu variație de temperatură în condițiile în care cea inițială este mai mare de 15 grade C.

De avut în vedere faptul că indiferent de tipul de densimetru utilizat, modul de lucru este același. Se introduce soluția în cilindru de sticlă, într-o cantitate suficientă astfel ca instrumentul să plutească liber. Neapărat trebuie realizat acest pas cu atenție, pentru a nu sparge partea de jos. Unii folosesc vată pentru a asigura un plus de protecție. După ce s-a stabilit echilibrul perfect al densimetrului, fără a atinge în vreun fel pereții sau fundul clinidrului, se citește gradația și temperatura. Ulterior utilizării se depozitează corespunzător în cutii protectoare.

Cei interesați pot comanda densimetrul potrivit la un preț echitabil de pe precisa.ro.

Anunt Diamant Euroinstal - Strada Bucuresti

Euro Instal Cluj - Euroinstal este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație.