Cluj

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Cum să începi dieta low carb: ghid pas cu pas

Cum să începi dieta low carb: ghid pas cu pas

Detalii

Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 2 luni si 3 zile
Vizualizari
232

Voteaza & Distribuie

Prezentare

În acest articol vei descoperi secretele dietei low carb, o metodă de alimentație ce a câștigat popularitate în rândul celor ce își doresc un stil de viață sănătos. Vom explora împreună ce presupune această dietă, beneficiile pe care le poate aduce și alimentele pe care trebuie să le excluzi sau să le incluzi în meniul zilnic.

Ce înseamnă dieta low carb?


Dieta low carb este un plan alimentar care promovează consumul redus de carbohidrați și o cantitate mai mare de proteine și grăsimi. Scopul principal al dietei low carb este de a reduce aportul de zaharuri și amidonuri, care sunt transformate în glucoză în organism. Prin limitarea consumului de carbohidrați, dieta low carb încurajează corpul să ardă grăsimile pentru energie în locul zaharurilor. Află de ce este ok sa consumi alimente bogate in proteine pe durata dietei low carb.

Principiile dietei low carb se bazează pe limitarea consumului de alimente bogate în carbohidrați, precum pâinea, pastele făinoase, cerealele, zahărul și fructele bogate în zahăr. În schimb, se încurajează consumul de proteine, grăsimi sănătoase și legume fără amidon, cum ar fi spanacul, broccoli sau castraveții. Această abordare alimentară ajută la reducerea glicemiei și a nivelului de insulină din organism [1].

Există mai multe tipuri de diete low carb, printre care se numără dieta Atkins, dieta ketogenică, dieta South Beach, dieta paleo și dieta Dukan. Fiecare dintre aceste diete are propriile reguli și niveluri de restricție pentru carbohidrați. De exemplu, în dieta Atkins se urmează patru etape, cu o scădere progresivă a consumului de carbohidrați, în timp ce în dieta ketogenică se limitează carbohidrații la maxim 50 de grame pe zi pentru a intra în stare de cetoză [3].

Beneficiile dietei low carb


Dieta low carb a câștigat popularitate în ultimii ani, iar studiile sugerează că aceasta poate avea multiple beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre ele:

1. Pierderea în greutate: Dieta low carb poate ajuta la pierderea în greutate într-o manieră eficientă și sustenabilă. Prin reducerea consumului de carbohidrați, se reduce și nivelul de insulină din organism, ceea ce facilitează arderea grăsimilor stocate în corp. De asemenea, consumul mai mare de proteine și grăsimi sănătoase în dietă poate reduce senzația de foame și poate controla apetitul, ceea ce duce la o scădere în greutate mai ușoară și mai durabilă [2].

2. Controlul nivelului de zahăr din sânge: Dieta low carb poate fi deosebit de benefică pentru persoanele cu diabet de tip 2. Prin reducerea consumului de carbohidrați, nivelurile de zahăr din sânge pot fi menținute în limite normale sau chiar reduse. De asemenea, această dietă poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ajutând organismul să utilizeze mai eficient glucoza [3].

3. Beneficii pentru sănătatea inimii: Dieta low carb poate avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii. Prin reducerea consumului de carbohidrați, se poate reduce nivelul de colesterol rău (LDL) și trigliceridele, și se poate crește nivelul de colesterol bun (HDL). Aceste modificări pot contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare [1].

4. Îmbunătățirea funcționării creierului: Există studii care sugerează că dieta low carb poate avea un impact pozitiv asupra funcționării creierului. Deoarece grăsimile sunt o sursă importantă de energie pentru creier, o dietă bogată în grăsimi sănătoase poate ajuta la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Unele cercetări indică faptul că această dietă poate avea un efect protector împotriva afecțiunilor neurologice, precum Alzheimer sau Parkinson [[2].

Alimente de evitat și alimente permise în dieta low carb


Alimentele de evitat în dieta low carb sunt cele cu un conținut ridicat de carbohidrați. Printre acestea se numără pâinea, pastele, orezul, produsele de patiserie, zahărul, bananele, strugurii, cartofii și mazărea. Aceste alimente au un impact semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge și pot duce la creșterea în greutate și la probleme de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Pe de altă parte, în dieta low carb există o listă de alimente permise. Acestea includ alimente cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi carnea, peștele, ouăle, nucile și semințele. Aceste alimente sunt bogate în proteine și grăsimi sănătoase și pot contribui la menținerea senzației de sațietate pe termen lung. De asemenea, fructele și legumele cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi spanacul, broccoli, murele sau avocado, pot fi incluse în dieta low carb.

Pentru a înlocui alimentele de evitat, există alternative sănătoase. De exemplu, în loc de pâine, se pot opta pentru variante cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi pâinea din făină de migdale sau de cocos. În loc de pastele tradiționale, se pot alege paste făcute din legume, cum ar fi spaghetti de dovlecel sau fidea de morcovi.
Articolul a oferit o imagine de ansamblu a dietei low carb, explicând ce înseamnă acest regim alimentar, beneficiile sale pentru sănătate și cum să îl începi și să îl menții pe termen lung. Pentru mai multe informații despre dieta low carb, discută cu un specialist în nutriție. Sănătatea ta este prioritară!

Bibliografie
1. “10 Low Carb Diet Tips.” medicalnewstoday.com, 9 Jan. 2020, medicalnewstoday.com/articles/321545, accesat la 19.07.2023;
2. Gunnars, Kris. “A Low-Carb Meal Plan and Menu to Improve Your Health.” Healthline, Healthline Media, 16 July 2018, healthline.com/nutrition/low-carb-diet-meal-plan-and-menu, accesat la 19.07.2023;
3. Mayo clinic. “Can a Low-Carb Diet Help You Lose Weight?” Mayo Clinic, 2017, mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/low-carb-diet/art-20045831, accesat la 19.07.2023.

Anunt Diamant Euro Instal

Euro Instal Cluj - Euroinstal este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație.
https://euro-instal.ro