Cluj

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Arad - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Arad pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro

Conducerea sub influența alcoolului. Pedepse și proceduri de urmat. Avocat Roxana Pop explică

Conducerea sub influența alcoolului. Pedepse și proceduri de urmat. Avocat Roxana Pop explică

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 1 an si 4 luni
Apartine de
eAdvertising
Vizualizari
571

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Conducerea unei mașini sub influența alcoolului, este un pericol grav atât pentru celelalte persoane participante la trafic, cât și pentru persoana în cauză. Tocmai de aceea, această faptă este sancționată de lege și înscrisă în sfera dreptului contravențional sau penal, mulți dintre inculpați ajungând să își piardă permisul de conducere.

În rândurile care urmează veți putea citi despre:

  • amânarea aplicării pentru infracțiunea prevăzută de art. 335 alin. 2
  • conducerea fără permis sau sub influența băuturilor alcoolice
  • dacă inculpatul poate să își redobândească permisul de conducere după aplicarea pedepsei?
  • în cât timp?
  • care este procedura de urmat.

Aceste lucruri sunt explicate de către avocat Roxana Pop, cu pagina oficială roxanapop-law.ro.

Amânarea aplicării pentru infracțiunea prevăzută de art. 335 alin. 2


Conform art. 335, alin. 2, conducerea pe drumurile publice a unei mașini pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis nu este corespunzător cu în ceea ce privește categoria sau subcategoria din care face parte vehiculul respectiv se pedepsește cu închisoare de la 6 la 3 ani sau cu amendă. Aceeași lege se aplică și pentru persoanele a cărei permis a fost retras sau anulat, ori exercitarea dreptului de a conduce a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România. De asemenea, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

În cazul în care, pentru aceste infracțiuni instanța de judecată a dispus amânarea aplicării pedepsei, din momentul în care hotărârea devine definitivă atunci titularul permisului de conducere se poate prezenta la poliție pentru a-și ridica permisul de conducere, acesta fiind valabil. În acest context permisul nu se anulează și asta deoarece normele penale prevăd că amânarea aplicării pedepsei nu este o soluție de condamnare, ci una diferită de cea de condamnare, achitare sau încetare proces penal. Totodată, se mai ține cont și de situațiile în care persoana inculpată este la prima abatere, deci nu ai mai fost condamnată anterior pentru vreo infracțiune.

Conducerea fără permis sau sub influența băuturilor alcoolice


Fapta de a conduce o mașină sub influența alcoolului poate constitui o infracțiune sau contravenție, diferența făcând-o nivelul concentrației de alcool în sânge. Se consideră contravenție atunci când se conduce sub influența băuturilor alcoolice un autovehicul, tramvai, tractor agricol sau forestier, dacă concentrația de alcool este mai mică sau egală cu 0,80 g/l alcool pur în sânge. În acest context, fapta se sancționează doar cu amendă și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.

Inculpatul poate să își redobândească permisul de conducere după aplicarea pedepsei?


Anularea permisului de conducere se dispune în momentul în care titularul a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească care a rămas definitivă. În cazul în care se aplică amânarea pedepsei, permisul de conducere este restituit persoanei respective, atunci când instanța nu dispune pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conducerii.

În cât timp și care este procedura de urmat


Persoana căruia permisul de conducere a fost anulat, se poate prezenta la examen pentru a obține un nou permis de conducere dacă au intervenit următoarele situații:
- au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau în regim de privare
- a trecut 1 an de zile de la data grațierii pedepsei sau rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești prin care s-a decis suspendarea executării pedepsei sub supraveghere
- a intervenit amnistia
- interzicerea dreptului de a conduce a fost revocată sau a expirat.

Pentru mai multe detalii puteți lua legătura cu avocat Roxana Pop.

Date de contact: contact@roxanapop-law.ro

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro