Cluj

Cariile netratate complica tratamentul stomatologic de salvare a dintilor - ce presupune tratamentul pe canal

Cariile netratate complica tratamentul stomatologic de salvare a dintilor - ce presupune tratamentul pe canal

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 ani si 4 luni
Apartine de
eAdvertising
Vizualizari
508

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Cariile in faza incipienta sunt mai usor de tratat. Din pacate, lucrurile amanate complica situatia. Vorbim despre carii care afecteaza dintele pana cand ajunge la pulpa acestuia. Este momentul in care apare si durerea, iar cei mai multi dintre pacienti se adreseaza medicului stomatolog. In aceasta faza, caria tratata va presupune tratament pe canal.

Ce este si ce presupune tratamentul endodontic

Exista din fericire aparatura performanta si medici cu experienta in ceea ce priveste tratamentul de canal la microscop. Pentru cei interesati de tratament endodontic Cluj, medicii de la MB Dental sunt o recomandare.
Tratamentul pe canal este necesar atunci cand coroana unui dinte a fost distrusa de carie sau din cauza unor fracturi traumatice. Odata ce camera pulpara a fost deschisa, spatiul contaminat cu bacterii este absolut normal sa intalnim reactii inflamatorii. Nu doar la nervul dintelui pot exista inflamatii, ci si la spatiul periapical, adica la varful radacinii.

Abordarea de tip tratament de canal utilizand microscopul este tehnologia moderna ce permite medicului stomatolog sa lucreze mai eficient. Spre exemplu, un caz mai dificil este al dintilor cu canale curbe. Mai ales in astfel de cazuri, utilizarea magnificatiei, a microscopului va permite marirea campului operator. Medicul lucreaza mai precis si astfel previne si repara complicitatiile ce apar.

Ce inseamna pentru pacient tratamentul pe canal

Durerea, despre care multi vorbesc cu teama, este una din preocuparile pacientilor. In timpul tratamentul de canal nu se resimte durere, pentru ca mai intai de toate va fi aplicata anestezia locala. Ulterior tratamentului, dintele va trebui refacut ca structura, pentru a fi functional si evident, estetic. Dupa finalizarea lucrarii medicul specialist recomanda ca dintele in cauza sa fie protejat. O oarecare sensibilitate dentara se poare resimti si timp de cateva zile.

In cazul in care dintele tratat a avut si infectie periapicala, vindecarea este lenta. Un tratament de canal in Cluj realizat de catre medicii parte din clinica MB Dental are rata de succes, dar evolutia vindecarii este lenta in timp. In decurs de 4 ani de la interventie, se poate spune ca vindecarea este de pana la 70%!

De ce nu trebuie sa intarziem cu tratarea cariilor sau cu tratamentul endodontic daca este cazul

Caria netratata la timp duce la complicatii, afectand in mod ireversibil dintele - pulpa acestuia ce va trebui curatata. Dintele devitalizat are risc mai mare sa fie fracturat, dat fiind ca devine casant. In plus, aceasta complicatie, a inflamatiei din interiorul dintelui poate ajunge pana la varful de radacina al dintelui. In aceste cazuri vorbim deja despre riscul si complicatii - in unele cazuri poate fi o solutie o interventie invaziva, numita rezectie apicala, pentru a indeparta infectia, dar in acelasi timp varful de radacina va fi taiat, curatat. In cazuri si mai grave, cand dintele are si mobilitate deja, se poate ajunge la extractie, fara alta posibilitate de a-l salva.

Asadar, caria tratata la timp previne complicatiile. Un tratament pe canal realizat la timp va preintampina riscul de a pierde dintele.