Cluj

Anunt Diamant Clujeni.com - publicitate online

Clujeni.com - publicitate online by Peter Bahuczki - ofer publicitatea online prin intermediul siteurilor: clujeni.com, timisoreni.ro, bucuresteni.ro, aradeni.ro, roportal.ro, ghid-constructii.ro etc.
https://www.clujeni.com/site/publicitate/

Bijutier sau gemolog

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 11 luni si 3 saptamani
Vizualizari
1862

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Pentru ce mai este nevoie de bijutieri dacă există gemologi? Pentru ce mai este nevoie de gemologi dacă există bijutieri?

Destul de complicat de răspuns. Mulți beneficiari ne spun că în urmă cu 20 de ani dacă doreau să afle ceva despre o piatră prețioasă, mergeau la bijutier, iar acum pentru acest lucru trebuie să consulte un gemolog.
Da, așa este. Diferența este că bijutierul îți oferea un răspuns neoficial din punctul lui de vedere, la fel cum putea oricine altcineva să o facă mai ales dacă se ,,pricepea,,. Diferențele dintre un bijutier și un gemolog. Deși aceste două meserii par asemănătoare ele sunt total diferite.

Bijutierul
Bijutierul este un artizan și un artist care lucrează cu metale prețioase aur,argint,platină și care produce bijuterii. Bijutierul este foarte creativ, ingenios și are un simț artistic foarte dezvoltat. Nu este ușor să modelezi metalul (prețios) și să parcurgi toate etapele de producție de la topire până la produsul finit, respectiv bijuteria. Deseori bijuteriile sunt adevărate opere de artă ajungând să se vândă cu prețuri foarte mari.

O mică parte din bijutierii experimentați și calificați în urma absolviiri unor cursuri și programe sunt autorizați să evalueze bijuterii (appraisers) și să facă certificate doar la bijuterii. Această autorizare oferă dreptul unor bijutieri să evalueze bijuterii din punct de vedere istoric,al vechimii metalului din care este executată bijuteria și al prețului. Bijutierul nu este autorizat să identifice, clasifice, evalueze și să certifice pietrele prețioase montate sau nemontate. În țara noastră bijutierii trebuie să fie acreditați de către un minister de resort.

Gemologul
 • Gemologul, spre deosebire de bijutier este un expert specializat în identificarea, evaluarea și certificarea pietrelor prețioase.
 • Gemologul nu lucrează cu metalele pretioase.
 • Gemologul a urmat cursuri de calificare, specializare sau studii superioare de profil.
 • Gemologul depune o muncă tehnico-științifică în condiții de laborator.
 • Gemologul folosește instrumente complexe pentru identificarea și evaluarea pietrelor prețioase din punct de vedere fizic și chimic.
 • Gemologul este autorizat să emită rapoarte gemologice pentru pietre prețioase nemontate sau montate folosind diferite tipuri de rapoarte.
 • Gemologul este imparțial și independent față de beneficiar, el depune o muncă științifică și nu face preț la pietrele prețioase analizate.

Deseori rapoartele gemologice sunt confundate cu certificatele pentru bijuterii. Rapoartele gemologice se fac doar pentru pietre prețioase de către gemologi iar certificatele se fac pentru bijuteriile din metal prețios de către bijutieri evaluatori. Nici rapoartele gemologice și nici certificatele pentru bijuterii nu se pot face de către personae fizice. Acestea se întocmesc de către laboratoare gemologice,instituții sau firme autorizate.

Acestea sunt documente oficiale și trebuie să conțină:

 • numele laboratorului/firmei
 • datele de contact
 • data când a fost emis
 • specialistul/specialiștii care l-au întocmit
 • numele și semnătura celui care l-a întocmit.

În țara noastră gemologii trebuie să fie acreditați de către un minister de resort sau de către o organizație gemologică.

În concluzie, atât bijutierul cât și gemologul sunt persoane calificate diferit, dar se completează ca meserie. O parte din bijutieri sunt calificați și ca gemologi ,precum și gemologi care sunt calificați ca bijutieri. Ambele meserii se desfașoară în condiții specifice cu personal calificat.

Anunt Diamant Euro Instal

Euro Instal Cluj - Euroinstal este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație.
https://euro-instal.ro