Cluj

Aida de Giuseppe Verdi

Aida de Giuseppe Verdi

Detalii spectacol

Web
http://operacluj.ro
Social links
Categorie
Spectacole
Modificat
acum 2 ani si 1 luna
Apartine de
Opera Nationala Romana Cluj
Vizualizari
659

Reprezentari

DataOraLocatie
Duminica 14 mai 201718:30

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

Aida de Giuseppe Verdi

Operă în patru acte pe un libret de Antonio Ghislanzoni, după o nuvelă de Auguste Mariette-Bey

DISTRIBUȚIE
JÓZSEF HORVÁTH - Dirijor
ANGHEL I. ARBORE - Regia artistică
VALENTIN CODOIU - Adaptare scenografică după Silviu Bogdan
GABRIEL TAUB DARVAȘ - Coregrafia

CARMEN GURBAN - Aida
HECTOR LOPEZ - Radames
LILIANA NECIU - Amneris
GELU DOBREA (invitat) - Ramfis
OLEG IONESE - Amonasro
CORNELIU HUȚANU (debut) - Regele Egiptului
FLORIN POP - Mesagerul
ȘTEFANIA BARZ - Marea Preoteasă

ORCHESTRA, CORUL ȘI ANSAMBLUL DE BALET AL OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

EMIL MAXIM - Maestru de cor
CORNELIU FELECAN - Dirijor cor
DAN LUPEA - Asistență regie artistică
ANCA OPRIȘ POPDAN - Asistență coregrafie
DAN LUPEA - Regie scenă culise


Opera Aida a fost compusă în 1870 și deschide trilogia finală a operelor lui Giuseppe Verdi, fiind urmată de Otello și Falstaff. Are la bază o nuvelă a savantului egiptolog francez Auguste Mariette – primul director al Muzeului din Cairo, distins cu titlul Bey. În primăvara anului 1869 nuvela i-a fost înmânată scriitorului francez Camille du Locle, însărcinat cu misiunea de a contacta pe unul dintre marii compozitori ai vremii, care să scrie pe baza ei o operă dedicată egiptenilor, cu puternic caracter național, menită să facă parte dintre evenimentele organizate cu prilejul inaugurării Canalului Suez.

Premiera operei Aida a fost însă reprogramată, dat fiind faptul că Verdi a acceptat propunerea autorităților egiptene abia în luna mai a anului 1870. Elaborarea sa a durat doar patru luni, iar prima sa reprezentare, de mare succes, a avut loc la 24 decembrie 1871, pe scena Operei din Cairo.

Subiectul lucrării integrează teme romantice – precum cea a luptei pentru libertate sau a iubirii care sfidează moartea. Acțiunea însă – care îi are în centru pe sclava Aida (în realitate, prințesă etiopiană) și pe viteazul Radames, păstrându-și dragostea în ciuda continuelor amenințări de natură politică și a geloziei prințesei Amneris – se petrece, de această dată, în ambianța exotică a Egiptului antic.

Parcursul muzical-coregrafic oferă auditorului prilejul de a se bucura atât de strălucirea, grandoarea scenelor de la palatul regal din capitala Imperiului, unde prezența Regelui Egiptului și a suitei sale este onorată prin sonorități orchestrale ample, coruri și dansuri impunătoare, cât și de intimitatea scenelor nocturne în care Aida și Radames își mărturisesc dragostea, sentimentul pe care amândoi, în final, îl autentifică prin sacrificiul suprem.

Nu doar valoarea incontestabilă a compoziției verdiene îi conferă acesteia un statut aparte în repertoriul instituției noastre. Premiera lucrării Aida din data de 25 mai 1920 a marcat, totodată, inaugurarea Operei Naționale clujene.

Filtre spectacol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta