Cluj

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Descoperă 3 dintre cele mai inedite biserici din județul Cluj


Descoperă 3 dintre cele mai inedite biserici din județul Cluj

Detalii stire

Categorie
Stiri religie
Modificat
acum 12 luni si 2 saptamani
Apartine de
Seo 365
Vizualizari
280

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Un city break în Inima Transilvaniei îți oferă șansa de a vizita unele dintre cele mai frumoase locuri din România. Județul Cluj este un important centru cultural, social, economic și mai ales, istoric. Prin urmare, aici vei avea ocazia să descoperi numeroase monumente și obiective turistice deosebite. În același timp, pe întreaga rază a județului vei avea ocazia să descoperi biserici și catedrale deosebite, care îmbină în mod armonios stilul arhitectural cu poveștile fascinante care stau la baza făuririi lor. În continuare, îți prezentăm 3 dintre cele mai inedite biserici din județul Cluj care merită descoperite.

Biserica „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din comuna Feleacu


La doi pași de municipiul Cluj-Napoca (aproximativ 8 kilometri distanță), se află localitatea Feleacu, un sat ce a reprezentat un important reper în istoria Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania. Acesta găzduiește de peste 5 veacuri Biserica ”Sfânta Cuvioasă Paraschiva”.

Edificiul religios din Feleacu datează încă de pe timpul marelui domnitor al Moldovei, Ștefan cel Mare, fiind încă de pe atunci înzestrată cu numeroase manuscrise valoroase, printre care și un Liturghier slavon. Biserica a fost construită în stil gotic și a reprezentat timp de câteva decenii Catedrala Mitropoliei Ortodoxe Române a Transilvaniei.

În interiorul bisericii monument se regăsesc picturi din secolul al XVIII-lea, perioadă în care comuna Feleacu a devenit unul dintre cele mai importante centre iconografice ale Transilvaniei. Colecția impresionantă de icoane pictate pe sticlă, dar și pe lemn, expusă în spațiul amenajat în pronaos, împreună cu arhitectura clădirii ce te duce cu gândul la lăcașurile de cult din Moldova, ne-a determinat să includem acest edificiu pe lista bisericilor din județ cărora merită să le faci o vizită.

Biserica Reformată-Calvină din comuna Izvorul Crișului


Biserica Reformată-Calvină face parte dintre cele mai inedite lăcașuri de cult, dar și obiective turistice Cluj. Situată la mai puțin de o oră distanță de orașul Cluj-Napoca, în centrul comunei Izvorul Crișului, aceasta este o minunată biserică fortificată din Țara Călatei, ridicată în secolul al XIV-lea. Făurit din piatră și înconjurat de un zid ce a trecut testul timpului, edificiul religios din Izvorul Crișului te va purta înapoi în timp, prin intermediul elementelor sale arhitecturale. Deosebitele tradiții și obiceiuri ale comunității zonei sunt reflectate într-un mod armonios prin intermediul clopotniței, al picturilor de pe tavan și al țesăturilor specifice.

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din comuna Sic


Biserica ortodoxă de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din comuna Sic se află printre cele mai importante biserici Cluj, fiind inclusă pe lista monumentelor de arhitectură de interes național. Lăcașul de cult datează din anul 1731 și a fost construită din lemn de stejar, purtând chiar și în zilele noastre pictura originală din interiorul său. Aici vei avea ocazia să admiri numeroase icoane pictate pe lemn, printre cele mai semnificative regăsindu-se icoana Maicii Domnului cu Pruncul și Icoana Sfântului Gheorghe.

Comuna Sic se află la aproximativ 40 de minute distanță de municipiul Cluj-Napoca și este vizitată adesea datorită Stufărișurilor, o rezervație naturală îndrăgită atât de către clujeni, cât și de către turiști. Așadar, dacă te îndrepți către așa-numita Deltă a Transilvaniei, îți recomandăm să incluzi și acest edificiu religios în itinerarul tău.

Desigur, acestea sunt doar o mică parte dintre multitudinea de biserici inedite pe care le vei întâlni în județul Cluj. Prin marea diversitate de lăcașuri de cult, se poate observa și multiculturalitatea județului și este nemaipomenit atunci când descoperi cu ochii tăi povestea acestuia.

Anunt Diamant Euroinstal - Strada Bucuresti

Euro Instal Cluj - Euroinstal este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație.
https://euro-instal.ro